Välkommen lönesatsning på polisen av Liberalerna

Liberalerna vill satsa 1, 3 miljarder kronor extra i sin vårmotion på att höja polislönerna. Det välkomnas av Polisförbundet.

– Det är mycket positivt. Poliserna är strukturellt underbetalda och alla initiativ som kan rätta till lönerna är bra. Vi ser det som ett första viktigt steg för att polisyrket ska få den uppvärdering och erkännande som krävs för att komma tillrätta med dagens poliskris, säger Lena Nitz i en kommentar.

Idag slutar erfarna och kompetenta poliser på grund av löneläget. Fler kommer det bli om inte lönerna och anställningsvillkoren förbättras. Ett resurstillskott som motsvarar 4000 kronor i månaden gör att poliserna kan komma i kapp den övriga statliga arbetsmarknaden. Det kan också bidra till att fler väljer att bli poliser.

– Polisen är i kris och har svårt att klara sitt uppdrag. Nyckeln till en bättre fungerande poliskår är att satsa på professionen. Vi är också överens med arbetsgivaren om att en uppvärdering av polisyrket krävs. Då måste politikerna möjliggöra det med mer medel. Vi välkomnar därför Liberalernas initiativ, säger Lena Nitz.

– Vi vill dock inte se en kopia på Lärarlyftet rakt av. Det är parterna på arbetsmarknaden som är bäst lämpade att komma överens om själva fördelningen, säger hon.