Torsdagspensionären

Flera av våra medlemmar som tidigare har sökt deltidpension har fått avslag av arbetsgivaren. Det har resulterat i att medlemmar istället funderat på att gå i pension på heltid eller jobbar kvar men tappar glädjen och motivationen i arbetet. Vi har också medlemmar som fått beviljat deltidspension. Mats Glansberg är en av dem. Han har skrivit en text om hur det är att vara torsdagspensionär. Vi ser en stor vinst i att arbetsgivaren beviljar deltidspension. Arbetsgivaren har allt att vinna på att behålla all kompetens och erfarenhet som våra äldre kollegor besitter.

Torsdagspensionären

Det kostar på att hålla fred – gud vet …
Efter fyrtio år som polis, varav de flesta varit fantastiskt intressanta, roliga och spännande, började krafterna tryta. Många olika tankar snurrade i huvudet – det slutade med att jag skickade in en ansökan om deltidspension. Året var 2014 och vår polismyndighet valde att säga nej till alla – samtidigt som Stockholm beviljade ett stort antal. Tankarna började snurra igen!

Med den som tigger mig att jag ska sjunga.
Året därpå beviljades jag, efter vissa turer, 20 procents pension. Jag hade förvisso sökt 50 procent – men okej jag testar väl! Livet som pensionär, underhållare och busschaufför får vänta ett tag till. Upplägget var och är generöst, jobba 80 procent och få drygt 90 procent av din lön. Nu var det bara frågan – vilken dag? Fredagar – måndagar – måndag/fredag eller onsdagar var de råd jag fick. Så det fick bli torsdagar.

Jag glömmer därmed alla små förtreter …
Vilken skillnad! Veckorna blev på något sätt tre dagar, sedan kom torsdagen – den där dagen som jag saknat ända sedan jag började jobba dagtid för tjugo år sedan. En ledig vardag när jag går upp vid åttatiden käkar frukost och tar en kopp kaffe. Sedan har jag hela dagen till att greja hemma, göra ärenden och kanske handla i en halvtom butik – det är min dag!

Och dricker stolt min ädla sångmö till.
Sedan kommer fredag, veckans bästa dag på jobbet. Arbetskamraterna är glada och det råder fredagsstämning. Det är gofika på eftermiddagen, kanske kryddad med en go fredagsfräckis ;-) Och när man kommer hem infinner sig den vanliga fredagskänslan.

Jag står här ensam – fast i lustig lag, nåväl med rätt – ty själv min väg jag väljer…
Jag är nog inte ensam – jag är övertygad om att många är i min situation. Efter ett långt liv inom polisen är det dags att göra en snygg och värdig avrundning. Deltidspensionen är ett win-win-koncept! Jag är övertygad om att man inom de flesta områdena kommer att producera lika mycket på 80 procent eftersom arbetsglädjen, kraften och motivationen ökar.

Och målet ser jag tydlig dag för dag …
Att slippa bli en bitterburk som surar ner omkring sig – men ändå är värst för sig själv. Vilken känsla att efter något eller några år få lämna med glädje och stolthet – att i resten av sitt liv få vara en god ambassadör för den verksamhet som jag vigt mitt liv åt!

Tack polismyndigheten – fler borde få möjligheten!

Mats Glansberg